+38 095 555 55 55 admin@svinki.com.ua

       Вирощування свиней – справа вигідна і досить проста. Ці тварини вважаються невибагливими і швидко звикають до різних умов утримання. Але варто враховувати, що чим краще вони будуть себе почувати, тим швидше наберуть вагу.

       Щоб успішно вирощувати свиней, потрібно перш за все обрати породу і визначитись, який кінцевий продукт буде пріоритетним. Якщо ви хочете отримати якісне м’ясо з невеликою кількістю сала, варто віддати перевагу м’ясним породам. Найкраще сало дають свині сального типу. Вони відрізняються масивним тілом і великим жировим прошарком. Досить високо цінується бекон – ніжне соковите м’ясо з тонкими прошарками сала. Однак, щоб отримати його, необхідно годувати свиню особливим раціоном.

       Породи м’ясних свиней

       Щоб мати якісний продукт, необхідно купити породистих свиней від перевірених постачальників. Якщо Ви хочете отримати відмінне м’ясо чи бекон, зупиніть свій вибір на м’ясних породах. Вони мають продовгувате тіло і добре розвинуту мускулатуру.

       Породи м’ясних свиней:

  • Петрен. Порода була виведена в Бельгії в кінці 19 століття. Її представники мають широкий тулуб, невеликі стоячі вуха і добре виражені м’язи. Шкура свиней вкрита сірими чи чорними плямами на білому фоні. Вони досить швидко ростуть і в 7 місяців можуть мати вагу більше 100 кілограмів. Маса дорослої особини часто перевищує 250 кг. Туша свині складається з відбірного м’яса, якого можна отримати до 70% завдяки мінімальному прошарку жиру. Недоліком породи Петрен вважається низька плодовитість. В середньому, свиноматка за один раз приносить 6-7 поросят. Щоб виростити їх, необхідно досить рано вводити прикорм, так як свиня не може вигодувати потомство як слід через недостачу молока. Однак молодняк швидко набирає вагу, якщо забезпечити його належним доглядом.
  • Дюрок. Ця американська порода цінується завдяки хорошому виходу м’яса. Її представників відрізняє міцний тулуб і великі висячі вуха. Окрас може варіюватися від коричневого до золотистого. Свиням Дюрок характерний добре розвинений материнський інстинкт. Хоч їх плодовитість знаходиться не на найвищому рівні (до 9 поросят за один приплід), свиноматки чудово вигодовують потомство. Вага дорослої особини може досягати 300 кг (самиця) і 380 кг (кабан). Після забою можна отримати близько 70-80% м’яса з відмінними смаковими якостями.
  • Ландрас. Порода виведена у Данії і славиться високим виходом м’яса. Свині мають міцну статуру, видовжений корпус (до 2 м у довжину) і тонку шкіру рожевого відтінку. Їхнє м’ясо цінується дуже високо, так як містить тоненький шар жиру. Вага дорослих особин складає 250-300 кг. Представників породи Ландрас відрізняє досить висока плодовитість (до 10 поросят). Однак варто враховувати, що ці свинки вибагливі у плані їжі і можуть вередувати. Тому годувати їх необхідно поживним комбікормом, який складається із зернових та зелених культур. Купити свиней Ландрас треба всім, хто хоче розводити тварин з якісним м’ясом з невисоким вмістом сала.

       Як облаштувати комфортне житло для свиней?

       Щоб помістити свиней у комфортні умови проживання, варто подбати про хороший хлів. Для його побудови найчастіше використовують цеглу чи дошки. Дерево добре зберігає тепло, а кам’яні стіни відрізняються міцністю. Долівку вистилають тирсою чи соломою. Залишати її порожньою неможна, адже тварини можуть застудитися. Хворі свині стають млявими, погано їдять і швидко втрачають вагу. Обов’язково простежте, щоб у хліву не було протягів.

       Тварина добре себе почуватиме у комфортному стійлі. Воно повинне буди достатньо просторим, щоб свиня могла нормаль пересуватися. Деякі породи можуть досягати у довжину двох метрів, тому необхідно забезпечити їх житлом відповідного розміру. Свиноматку з поросятами тримають окремо від решти свиней. У кожному стійлі повинна бути годівничка і ємність для води.

       Поросята потребують свіжого повітря і сонячного світла. Якщо дати їх можливість гуляти в загоні, вони швидше наберуть масу. Крім того, прогулянки загартовують молодняк і зміцнюють імунітет. Влаштовуючи загін, подбайте про те, щоб вони не змогли вибратися на свободу. Свині люблять копатися в землі, тому можуть зробити підкоп. Якщо у загоні гулятимуть маленькі поросята, простежте, щоб в огорожі не було отворів, крізь які молодняк матиме можливість втекти.

       Основні правила годування

       Свиней вирощують задля м’яса та сала, тому годувати їх потрібно добре і різноманітною їжею. Для відгодівлі тварин використовують вологий чи сухий корм. Перший складають каші і варені овочі, а також харчові відходи. Сухі зернові суміші готують з подрібненого зерна і доповнюють його різноманітними добавками. Молодняку дають коров’яче молоко, особливо, якщо у свиноматки не вистачає свого молока для нормального вигодовування потомства.

       Потрібно мати на увазі, що свині відносяться до всеїдних тварин. Томі неправильно годувати їх лише очистками і коренеплодами. Вони складають лише частку щоденного раціону. В меню поросят варто включити зелені корми (люцерну, кропиву). Овочі (буряк, гарбуз) можна давати у вареному чи сирому вигляді. Варену і розтовчену картоплю змішують з молоком і застосовують суміш для прикорму молодняка.

       Для нормального функціонування організм свиней потребує м’ясних продуктів. Також варто додавати до основного корму молоко, рибне борошно. Для профілактики рахіту в раціон поросят вводять риб’ячий жир. Для нормального росту і розвитку тварини потребують різні мінеральні речовини: фосфор, кальцій, залізо, мідь та ін. Щоб свині отримували необхідні мінерали і вітаміни, помістіть в окрему годівничку крейду, деревне вугілля або червону глину. Порошок сульфату заліза допоможе боротися з анемією. Його дають у кількості 1,5 г на одну особину протягом 10 днів.

       Розведення свиней

       Фізіологічна зрілість свиней настає приблизно у 6 місяців. Однак злучати матку і кабана у цей період не рекомендується. У такому віці у тварини активно розвиваються внутрішні органи і швидко набирається вага. До спарювання найчастіше допускають свиней віком 9-10 місяців.

       Доглянута матка може принести за один приплід 9-12 поросят в залежності від породи. В перші 2 тижні життя існує досить великий ризик втратити частину приплоду. Свиня може випадково роздавити поросят, іноді у матері не вистачає молока. Щоб уникнути втрат, потрібно стежити за свиноматкою і її потомством. Обов’язково відгородіть їх від решти свиней, перевірте, чи у приміщенні немає протягів. Стійло краще попередньо продезінфікувати. В перші дні життя молодняка у хліву треба підтримувати температуру 26-28 °С. Свиноматка повинна мати постійний доступ до свіжої води. Якщо не давати їй пити 4-5 разів на день, вона може втратити апетит і молоко.

       Якщо ви хочете купити поросят для розведення, обирайте тварин у віці 1,5-2 місяці. В цей період вони відлучаються від матері і починають харчуватися самостійно. Молодих свиней легше приручити і привчити до нових умов проживання і дорослого корму. Якщо поставитися до справи відповідально, можна через 6-12 місяців отримати не одну сотню кілограмів соковитої і смачної свинини.